Bogoštovlje u Škotskoj crkvi

Ovoga sam ljeta po prvi puta pribivao bogoštovlju u Škotskoj crkvi (Church of Scotland). Bogoštovlje je održano u crkvi st. Machar u starom dijelu Aberdeena, po veličini trećeg grada u ovoj zemlji. Saint Machar je bio biskup keltsko-irskog podrijetla iz 6. stoljeća. Vjeruje se da je još u ta davna vremena postojala crkva na ovom mjestu u Aberdeenu. Dobila je status katedrale u 12. stoljeću. Škoti koriste posebnu riječ (kirk) kako bi označili crkvu, jednako građevinu kao i instituciju.

Škotska crkva najveća je vjerska zajednica u Škotskoj. Broji oko 350 000 registriranih članova dok se još milijun Škota smatra na neki način povezanima s ovom crkvom. Crkva je reformirana, a po crkvenom ustrojstvu prezbiterijanska. Osnovana je u 16. stoljeću kada je reformacija zahvatila najsjeverni dio današnje Velike Britanije. Osnovao ju je reformacijski velikan John Knox, suvremenik i učenik Jeana Calvina.

Škotsko reformirano bogoštovlje strukturirano je na sljedeći način:

Najprije svećenik poziva na službu; poziv je te nedjelje bio temeljen na psalmu 118. Svećenik upućuje poziv, a okupljena zajednica odgovara riječima: „Radujmo se i slavimo jer je Isus Krist naš Gospodin“. Nakon toga slijedi prva pjesma (hymn) koju cijela zajednica pjeva stojeći. Škotska crkva ima bogatu pjesmaricu (hymnary) s više od 700 pjesama za razne prigode. Nakon poziva na molitvu i trenutka tišine, svećenik upućuje poruku mladima koja je ovoga puta bila posvećena simbolici morskih školjaka od kojih je svećenik jednu i pokazao. Simbolika školjaka vezana je poglavito uz hodočašća. Potom se, također stojeći, pjevala druga pjesma.

Nakon toga je jedna od članica zajednice pročitala dva ulomka iz Svetog Pisma (Stari zavjet i epistolarni ulomak iz poslanice Efežanima). Potom je svećenik pročitao ulomak iz Evanđelja po Mateju. Svi ulomci čitaju se iz propovjedaonice koja se nalazi na malo povišenom mjestu. Nakon treće pjesme uslijedila je 20-minutna propovijed na temu: „Kako možemo pomoći bližnjemu“. Poslije propovijedi, članovi zajednice ustaju i naglas izgovaraju Apostolsko vjerovanje u kraćoj verziji. Pomoćnici (stewards) zatim prikupljaju dar (offertory) prolazeći pored klupa dok članovi zajednice sjede na svojim mjestima i daju milodar ako to žele.

Slijedi poziv na najsvečaniji dio bogoštovlja: Večeru Gospodnju (Communion). Prije samog sakramenta pjeva se prvi dio četvrte pjesme. To je posebna pjesma koja se pjeva u prigodi podjeljivanja Večere Gospodnje. U ovoj crkvi sakrament Večere Gospodnje podjeljuje se svake posljednje nedjelje u mjesecu. Način izvođenja je takav da se tanjurić s komadićima kruha prenosi od jednog do drugog člana zajednice, a potom pomoćnici donose čašu s vinom te svaki vjernik uzima čašu i otpija vino. Poslije Večere Gospodnje pjeva se drugi dio četvrte pjesme kao zahvala. Na kraju slijedi blagoslov vjernika.

Čitavo bogoštovlje je vrlo uravnoteženo, a posebno mirom ispunja Večera Gospodnja. U crkvi se osjeća smirenost i sabranost jer je cijela služba usmjerena ka pobuđivanju unutarnje potrebe za molitvom i razgovorom sa Svevišnjim. Nakon bogoštovlja uobičajeno je da vjernici ostanu na druženju. Druga služba u ovoj crkvi održava se u večernjim satima, a također se Večera Gospodnja podjeljuje samo jednom mjesečno (prve nedjelje u mjesecu).

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s